Lista polecanych dodatków

Przydadzą się (prawie) każdemu ***

uBlock Origin

Od kiedy popularne adblocki zaczęły zarabiać na tworzeniu “wyjątków” w blokowaniu reklam, otwarto-źródłowy uBlock Origin jest najlepszym dodatkiem blokującym reklamy (także na YouTube) i niektóre paywalle.

Open Alex i Google Scholar

Open Alex i Google Scholar to wyszukiwarki artykułów naukowych. Open Alex jest bardziej zaawansowaną i rozbudowaną wyszukiwarką, a Scholar powinien dawać bardziej intuicyjne wyniki

Sci-Hub, Unpaywall i Anna’s Archive

To trzy najważniejsze narzędzia do znajdowania artykułów i prac naukowych. Sci-Hub i Unpaywall pozwalają znaleźć PDFy do ukrytych za paywallem artykułami, oba działają na innej zasadzie, Sci-Hub posiada kopie artykułów, Unpaywall wyszukuje ich darmowych kopii. Oba najlepiej sprawdzają się w zestawie, zwłaszcza, że Sci-Hub nie zawiera artykułów opublikowanych po 2021 roku, a te są najczęściej dostępne za pośrednictwem Unpaywall. Anna’s Archive z kolei łączy szereg ‘shadow libraries’ i pozwala wyszukiwać w książki (jak również artykuły). W ostateczności, można skorzystać z pomocy grupy grupa ask for pdfs na FB (przeczytajcie zamieszczoną instrukcję!).

Zotero

To  program zarządzania bibliografią. Po zainstalowaniu dodatku do przeglądarki automatycznie pobiera dane artykułu potrzebne do stworzenia przypisu, tekst artykułów, jeżeli są w otwartym dostępie i metadane do nich. Zapisywać można w nim również strony internetowe (wraz z zwartością). Dzięki dodatkom do Worda, Google Drive, Overleafa i in. można w tych programach bezpośrednio cytować prace zawarte w naszej bibliotece Zotero, a program sam tworzy przypisy i bibliografię, posługując się wybranym przez nas sposobem cytowania. Umożliwia też tworzenie notatek w ściągniętych PDFach. Wymaga chwili, żeby się nauczyć, ale później ciężko sobie wyobrazić pracę bez tej aplikacji.

DeepL, Writefull, grammarly, wordtune, ChatGPT

Modele językowe bardzo dobrze radzą sobie z korektą tekstu, zwłaszcza po angielsku, jest ich wiele, warto wybrać swój ulubiony.

Mogą być przydatne **

FB Purity

dodatek umożliwiający usunięcie wybranych elementów z Facebooka (reelsów, stories, reklam), czy ułożenie treści chronologicznie. Posiada także wiele innych funkcji, jak informowanie kiedy nasi znajomi zmienią imię/nazwisko, usuną nas ze znajomych itd.. https://www.fbpurity.com/install.htm

archive.org

Służy do wyszukiwania już nieistniejących stron (strona + dodatek do przeglądarki). Ma też (wspomnianą wyżej) funkcję do wyszukiwania artykułów naukowych.

Connected Papers

do wyszukiwania powiązanych artykułów naukowych, pomagający w niesystematycznych przeglądach literatury. Strona: https://www.connectedpapers.com.

Citeas

podpowiadający jak cytować dany artykuł, stronę itd. Przydatna zwłaszcza dla rozpoczynających przygodę z cytowaniem. Strona: https://citeas.org/.

Mogą zainteresować *

Sumatra PDF

jeden z lepszych otwartych i darmowych czytników PDF, umożliwiający robienie notatek w PDFach.

Forest

aplikacja na telefon pomagająca się skoncentrować.

Doodle

narzędzie do ustalania wspólnych terminów spotkań.

Trello

aplikacja/strona zarządzania zadaniami w ramach zespołów.

Notion

bardzo rozbudowany notatnik online, umożliwia tworzenie zakładek, list zadań, stron projektów itd..

OneTab

dodatek do przeglądarki pozwalający w łatwy sposób zapisać wiele kart które otworzyliśmy w przeglądarce i wrócić do nich później.

Audemic.io

aplikacja która będzie Ci “czytać” prace naukowe (niestety darmowa wersja ma ograniczenie do 2 pdf-ów miesięcznie. Funkcje czytania na głos są też wbudowane w niektóre czytniki PDF (niestety nie tak rozbudowane jak Audemic).

DeepL

zaawansowana alternatywa dla Google Translate, pozwalająca m.in. na tłumaczenie całych dokumentów, np. pdf-ów.

Spaywall

w legalny sposób pozwala ominąć wiele paywalli (dodatek do przeglądarki).

Chrome, Firefox

Bypass Paywall Cleaner

już mniej legalny dodatek, również do omijania paywalli. Obsługuje głównie anglojęzyczne strony (ich lista pod linkiem)

PubPeer

strona umożliwiająca komentowanie artykułów naukowych. Często w komentarzach znajdują się bardzo cenne uwagi. Polecana razem z dodatkiem do przeglądarki.

Dodatkowo: Scopus, Web of Science, ResearchGate, PsyArXiv, OSF, PubMed – to jedne z wielu stron, na których możemy szukać artykułów naukowych.

Polski